Milos Adası
Milos ve içinde bulunduğu Kiklad adaları, benim radarıma Mutlu Tönbekeci’nin bu yazısı ile girmişti. Kiklad adalar grubuna ilk seyahatlerimizi Paros ve Naxos adaları ile yapmıştık ve deyim yerindeyse büyülenmiştik. Kiklad adalarındaki üçüncü durağımız, ‘Renklerin Adası’ adıyla da anılan Milos. Tıpkı Santorini gibi volkanik bir ada olan Milos, turizme daha geç açılmış ama deniz tatili yapmak isteyen bir gezginin aradığı herşeye sahip: Mavinin her tonunda tertemiz, billur gibi bir deniz, doğal güzellikler ve kaliteli yeme-içme alternatifleri.
Milos Nerede Kalınır
Milos, büyük bir ada ve adanın merkezi konumundaki yer ‘Adamas’. Adamas çoğrafi olarak orta noktada kalıyor ve her yere buradan kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Bir diğer alternatif ise tepedeki Plaka Köyü. Biz Adamas’ta, merkeze yürüyerek 5 dakika mesafede olan Mimoza Rooms‘da kaldık. Fiyat performans oranından dolayı seçtiğimiz bu pansiyondan memnun kaldık ama lüks beklentiniz varsa burası size göre olmayacaktır.
Milos Nerelere Gidilir
Adamas
Adanın yeni merkezi olan Adamas’da, Paros ve Naxos adalarının kartpostal gibi olan eski merkezlerinden sonra, en azından mimari anlamda beklediğimizi bulamadık ama merkez restoranları, kafeleri ve barları ile her daim hareketli bir yer.
Pollania
Pollania, güzel bir sahili olan çok şirin bir köy. Daha çok apartların ve yazlıkların bulunduğu köyün sahilinde ve rıhtımında 7-8 tane restoran var. Mimari anlamda, gezmek için ekstra bir özelliği olmasa da bütün restoranların deniz üstünde olması ve manzarasından dolayı yemek için tercih ettiğimiz bir yer oldu.
Plaka
Korsan saldırılarından korunmak için, deniz seviyesinin 220 metre üstünde kurulmuş olan Plaka, daracık sokakları, beyaz badanalı, birbirine bitişik evleri ile tipik bir kiklad köyü. Gezmesi çok keyifli olan köye mutlaka gün batımı saatlerinde gitmenizi tavsiye ederim. Köyü gezdikten sonra gün batımını izleyebileceğiniz en iyi yer olan Korfiotissa Kilisesi’nin avlusuna gidebilirsiniz. Zaten burada güneşi batırmak bir ritüel haline gelmiş. Ayrıca benden size bir tavsiye; kilisenin avlusuna yemek sonrası gittiğinizde tek başınıza yıldızları izleyebilirsiniz zira kimse olmuyor.
Klima
Klima, sahil boyunca tek sıra halinde sıralanan rengarenk 15-16 tane balıkçı barınaklarından oluşan bir köycük. Bir ucundan bir ucuna maksimum 5 dakika içinde gezebileceğiniz bir yer. Biz gittiğimizde köy rüzgardan havalanmak üzereydi. 🙂 Rüzgarsız bir zamanını yakalarsanız çok daha keyifli olacağını düşünüyorum.
Milos Plajlar
Milos, tıpkı Paros ve Naxos’da olduğu gibi deniz konusunda asla hayal kırıklığına uğramayacağınız bir ada. Temmuz ayının ortasında gitmemize rağmen sakin plajları, turkuaz ve açık mavi tonlarında tertemiz denizi ile Milos deniz severler için rüya gibi bir yer. Toplu taşımanın neredeyse olmadığı adada, plajlar birbirinden oldukça uzak. Bu yüzden adayı hakkıyla gezmek için araba kiralamak şart. Milos’da 9-10 günde gezemeyeceğiniz kadar çok plaj var. Biz en güzellerini seçip onlara gitmeye çalıştık. Tesis olan plajlarda 2 şemsiye bir şezlong ücreti 6€ ve bu ücret adanın bütün plajlarında standart. Her zaman olduğu gibi koyu özel olarak işleten beach’lere girmek için para ödemek zorunda değilsiniz; kendi havlunuzu ister kum üstüne ister ağaç altına serebilirsiniz. Milos, Ege’deki diğer adalar gibi meltem rüzgarlarından etkileniyor. Bu yüzden her gün rüzgar şiddetini ve eseceği yönü kontrol edip, rüzgarın tersi yönündeki plajlara gitmek en iyisi. Adalardaki rüzgar yönü ve şiddetini kontrol etmek için windguru sitesini kullanabilirsiniz.
Fripatomos Plajı
Bana göre Plathiena ile birlikte Milos’un en güzel denizi. Ulaşımı biraz zor olsa da mutlaka gidilmesi gereken bir yer. denizine girip mümkünse çıkmadan bütün günü geçirmelik bir plaj. Plajın hemen arkasında arabaları park edebileceğiniz bir alan var. Sınırlı da olsa şemsiye, şezlong kiralıyabilirsiniz. Plajda bulunan ağaçlar her zaman olduğu gibi hayat kurtarıcı. Plajda büfe olmadığından yanınızda mutlaka yiyecek, içecek götürmenizi tavsiye ederim. Deniz tek kelimeyle muhteşem. İlk girişi taşlık olsa da sonrası tamamen kum.
Plathiena Plajı
Planthiena, Plaka’ya 4 km uzaklıkta ‘U’ şeklinde bir koyda bulunan tesisli bir plaj. Plajda sandviç tarzı basit atıştırmalıklar ve içecek alabileceğiniz bir büfe de var. Şemsiye ve şezlonglara para vermek istemezseniz plajın sağ kısmında ağaç altları da güzel bir alternatif.
Hem suyun sığ olması hem de tamamen kumluk olması, burayı özellikle küçük çocuklu aileler için, ideal bir yer haline getiriyor. Scuba yapmayı sevenlere, plajın sağ tarafından denize girip açılmalarını öneririm.
Agia Kriaki Plajı
Adamas’a 8 km uzaklıkta olan Agia Kriaki, Milos’un en popüler ve organize plajı. Otopark sorununun olmadığı plajda hem tesis hem de büyük bir restoran var. Agia Kriaki’de 3 renk geçişini göreceğiniz, içinden çıkmak istemeyeceğiniz harika bir deniz sizi bekliyor.
Plaj ve deniz tabanı küçük çakıl taşlarından oluşuyor. Su çok çabuk derinleştiğinden çocuklu aileler için pek uygun değil. Hem herşey elimin altında olsun hem de merkeze yakın olayım derseniz en efektif plaj burası.
Sarakiniko Plajı
Milos’la ilgili araştırma yaparken en çok göreceğiniz plaj burası olacak. Değişik kaya yapısından dolayı, başka bir gezegene ait gibi duran bir yer burası. Bölgenin özelliğinden arabayı yukarı park edip sahile doğru kayaların üstünden yürüyorsunuz. Buraya özellikle erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederim. Plajda ve plaj yakınında tesis ve büfe olmadığından, yanınıza mutlaka içeçek, yiyecek birşeyler götürmenizi tavsiye ederim. Ayrıca sabah erken saatlerde gelip ağaç altında bir yer bulursanız daha uzun süre kalabilirsiniz. Dar bir kanal arasından denize girdiğiniz için çok fazla kişi olursa kıyıya yakın yerlerde deniz bulansa da ilerisi tertemiz ve berrak.
Fripalaka Plajı
Milos’un bir başka harika plajı. Uçuk mavi renkteki deniz tertemiz. Deniz tabanı tamamen kumluk olduğundan ve geç derinleştiğinden çocuklu aileler için uygun. Plajın bir kısmı tesisli ve küçük bir büfesi de var. Plaj popüler bir plaj ve şezlong sayısı sınırlı. Yer bulmak için erken gitmekte fayda var. Yolun hemen aşağısında sınırlı sayıda araç için park yeri de bulunuyor. Arabayı buraya park edip toprak bir patikadan yaklaşık 300-400 metre yürüyerek plaja ulaşıyorsunuz.
Provatas Plajı
Kıyıdan 40-50 metre bile gidince neredeyse bilek seviyesinde ve geç derinleşen harika bir su. Koyun konumundan dolayı oldukça sakin. Plajda hem tesis hem büfe var. Oldukça geniş bir koy olduğundan park yeri problemi de yok.
Köy plajı
O gün adanın çok rüzgarlı olmasındandan dolayı yer ararken şans eseri bulduğumuz bu koyun bir adı yok Billur gibi, tertemiz bir deniz ve ancak 7-8 kişinin uzanabileceği minnoş bir kumsal. Esasında sonradan farkettik ki bu kumsalı sadece orada evi bulunan insanlar kullanıyor.
Kleftiko Tekne Turu
Milos’da mutlaka yapılması gereken aktivitelerden biri. Adamas rıhtımında pek çok tur şirketi bu turu satıyor. Biz, diğerlerinden biraz daha pahalı olan Captain Adamas’ın turunu seçtik. Tabiki teknenin harika bir katamaran olması da bu seçimimizde etkili oldu. Kişi başı 75 Euro’luk bir ücret ödesek de sonuna kadar hakkettiğini düşünüyorum. Bu turun en güzel yanı diğer bütün şirketlerden daha erken denize açılması. Dolayısıyla koylara ilk siz gidiyorsunuz. Adamaz körfezinden ayrıldıktan yaklaşık 45 dakika sonra ilk yüzme molamızı harika bir koyda verdik.
Buradan sonraki durağımız ise Kleftiko oldu. Kristal berraklığındaki turkuaz ile uçuk mavi arası suya uzanan ve suyun ortasından çıkan beyaz kaya formasyonları Kleftikonun alametı farikaları.
Kleftiko’daki 1,5 saatlik yüzme molasından sonra, sahili olmayan, küçük,sığ bir koya demirledik. Buradan da zodyaklarla dar bir girişten geçerek, eskiden krater ağzı olan bir yere geldik. Kaptan ve mürettebatı, bu taşlık ve küçük sahilde bir yandan ateş yakıp bir yandan da yemekleri hazırlamaya başladılar. Menümüzde ızgara taze ton balığı, ahtapot salatası, deniz mahsullü makarna ve sarımısaklı ekmek vardı. Hayatımda yediğim en lezzetli ve keyifli yemeklerden birisiydi; tadı hala damağımda 🙂
Milos Yeme-İçme
Artık bir klasik olarak bol bol ahtapot, karides, ızgara kalamar, balık ve aklınıza gelen bilimum deniz ürünleri ve tabiki Uzo… Milos’un gerek merkezinde gerekse köylerinde yeme-içme için bir çok alternatif var. Tatil boyunca yemek yediğimiz her yerden gözümüz ve midemiz doymuş olarak kalktık. İştahlı bir grup olduğumuzu varsayarsak ( Varsaymıyoruz öyleyiz ) 6 kişi, kişi başı ortalama 17-20 € arası hesap ödedik. İnsani ölçülerde yiyen ve içen bir grubun daha az harcayacağına eminim 🙂
Knigos
Adamas rıhtımında da yer alan favori restoranımız. Daha ilk gidişimizde Türkiye’den geldiğimizi öğrenince bize balık fiyatlarında indirim yapmaları ile gönlümüzü kazandılar 🙂 Her daim kalabalık olmasına rağmen servisi hızlıydı. Ayrıca yediğimiz herşey taze ve lezzetliydi. Milos’da kaldığımız süre boyunca buraya toplamda 3 kere geldik.
Captain Nikolas
Pollonia Köyü’ndeki restoranlardan biri olan Captain Nikolas’dan oldukça memnun ayrıldık. Yemeklerinden sonra en çok hoşumuza giden yanı deniz kenarına kum üstüne attıkları masaları oldu. Özellikle gün batımlarında, denizin dibinde yemek yemek, grup olarak asla hayır diyemediğimiz bir şey 🙂 1,5 litre ev şarabı, ıstakozlu makarna (2 kişilik ), ızgara ahtapot, deniz ürünlü risotto, yunan salatası, karides sakanaki (domates soslu ve kaşarlı pişirilen karidesli yerel bir yemek) yedik. Konumu, yemekleri ve servisinden çok memnun kaldığımız restorana 2 kere geldik.

Molos Alkis
Pollonia’daki bir başka favori restoranımız. Rıhtımın en sonunda yer alan bu restoran özellikle karides saganakisi ve karidesli makarnaları ile bizi bizden aldı.
Archontoula
Tıpkı Captain Nikolas gibi iki kere geldiğimiz Plaka’daki bu şirin restoran, Milos’daki favori yerlerimizden biri oldu. Özellikle yarı tatlı ve soğuk kırmızı şarabı efsane. Restoranın deniz ürünleri, et ve klasik Yunan mutfağından yemekler içeren geniş bir menüsü var. Tek kötü yanı çok yol üstünde olduğu için her zaman dolu olması; özellikle akşam yemeği için 15-20 dakikalık bekleme sürelerini göze almak gerekiyor.

Ta Glaronisia
Tripiti Köyü’nde (Adanın üst tarafında yer alan minik,şirin bir köy) ilk başta dekorasyonuna tav olup bir şans verdiğimiz; sonra da yemeklerine bayıldığımız restoran. Özellikle bol porsiyonları ile gönlümüzü fethetti. Buraya gelirseniz sadece salata ve ana yemek söylemenizi tavsiye ediyorum. Deniz ürünlerinden sıkıldığımız için bu sefer tercihimizi kırmızı ve beyaz etten yana kullandık. Pirzolası tek kelime ile efsaneydi. Tek kusurları, en azından benim ağız tadıma göre, pirzolaya normalden biraz fazla tuz koymaları. Onu da ikinci gidişimizde çözdük 🙂
Utopia Cafe
Utopia Cafe, Tripiti Köyü’nde bir başka bayıldığımız yer oldu. Eşşiz bir mazaraya sahip terası ile cafe, gün batımlarında hayli popüler. Ta Glaronisia için Tripiti’ye gittiğimiz iki seferde de güneşi burada batırıp yemeğe öyle geçtik.
Mikro Cafe & Bar
Gün batımı için bir başka güzel kafe & bar. Adamas rıhtımının sonunda yol seviyesinin yukarısında yer alan bu küçük bara mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Adamas körfezine bakan manzarası ve harika müzikleri ile çok başarılı bir yerdi.
Kri Kri Bar
Plaka’nın eski merkezine girmeden hemen önce solda, yeşillikler içindeki bu bar, yemek sonrası vakit geçirebileceğiniz bir yer. Haftanın belli günlerinde canlı müzik de yapılıyor.
Milos – Nasıl Gidilir
Kiklad adaları, Samos, Midilli gibi kuzey Ege adalarının aksine Türkiye’ye uzak adalar. Dolayısıyla bu adalara ulaşım için ilk önce Atina’ya gitmek şart. Neyse ki Pegasus’un Atina seferleri ile erken tarihlerde bilet alarak ucuz bir şekilde bu iş halledilebilir.
Atina’ya indikten sonra adalara iki şekilde gidebilir:
Birinci seçenek Aegean Airlines ile Olympic Airlines’ın ortaklaşa yaptığı seferlerle adaya hava yolu ile ulaşmak. Bu şekilde havalimanından hiç çıkmadan 40 dakika gibi bir sürede adaya varıyorsunuz. Bu seferler çift pervaneli , 25 kişilik uçaklarla yapıldığı için biletler çok çabuk tükeniyor. Özellikle yüksek sezonda gidilecekse biletleri önceden almak şart. Bilet fiyatları biletin alınış tarihine göre 40 Euro ile 95 Euro arasında değişiyor. Biz 45 Euro’ya bilet bulduğumuz için bu opsiyonu tercih ettik.
İkinci seçenek ise Pire Limanından feribotla gitmek. Pire, Yunanistan’ın en büyük limanı ve Mayıs ortasından Eylül ortasına kadar her adaya gün içinde birden fazla kez feribot kalkıyor. Pire Limanı, havalimanına 45 dakika uzaklıkta. Limana, Atina Havalimanından her 10 dakikada bir kalkan otobüs ve metro seferleri ile ulaşmak mümkün.
Anakara ile adalar arasında hizmet veren iki ana feribot firması var : Nel Lines daha çok konvansiyel diye adlandırılan büyük ama yavaş feribotlara, Hellenic Seaways de hızlı feribotlara sahip. Konvansiyel feribotlar için ortalama bilet fiyatları 39€ iken hızlı feribotlar için 56€. Hızlı feribotlarla adaya yolculuk 4,5 saat sürüyor.