KAŞ SEYAHAT REHBERİ

KAŞ

Kesinlikle Türkiye’nin en güzel yazlık kasabalarından  biri olan Kaş’ın bulunduğu coğrafya da  bir doğa harikası. Kaş’a ilk defa 2008 yılında gitmiş ve kalbimizi orada bırakmıştık. Kristal berraklığında denizi,  muhteşem doğası ve ulaşımın zor olmasından dolayı  iyi korunmuş olması en çok hoşumuza giden yanlarıydı.  

Kaş-Nerede kalınır

Kaş’da  merkezde  yada merkeze 5 km uzaklıktaki Çukurbağ yarımadasında kalabilirsiniz. Yarım adada daha çok harika manzaralı lüks  butik oteller var. Her otelinde kendine ait bir plajı veya iskelesi var. Kaş’ın genelinde olduğu  gibiburada da  deniz harika. Fakat biz her gidişimizde merkezde kalmayı tercih ettik. Yarımada ne kadar güzel olursa olsun sonuçta otele bağımlısınız. Oysa merkez her daim hareketli ve yeme-içme konusunda bir  çok opsiyon sunuyor. Biz 2  gidişimizde de  Ferah Hotel’de kaldık. Küçük çakıl mevkiindeki otel Çınarlar Beach’in tam karşısında. Otelin önünde küçükte olsa park yeri var.

Kaş -Nerelere Gidilir Ne yapılır

Kaş Merkez

Ne yazık ki her sene  tepelere doğru giderek artan bir yapılaşma söz konusu olsa Kaş’ın  eski kısmı göreceli iyi korunmuş. Cumhuriye meydanı, ve uzun çarşının çevresi Kaş’ın en popüler noktaları. Bu kısımları sokak sokak gezmenizi tavsiye ederim. Kaş’ın en sevdiğimiz yanlarından biri, en azından bu son tatilimize kadar, yeme-içme mekanlarının hepsinin biribirinden kaliteli olması. Bu kadar küçük bir alanda bu kadar fazla alternatif bulabileceğiniz başka bir yer  var mıdır bilmiyorum.

Kalkan

Türkiye’de en güzel kasabalardan biri olan Kalkan’ı her zaman olduğu gibi ilk önce İngilizler keşfetmiş. Zaten kasabadaki bütün fiyatlandırmalar da İngilizler’e göre yapılmış 🙂 Dolayısıyla bir hayli pahalı bir tatil beldesi. Günü birlik uğradığımız Kalkan’ın özellikle sahil hattını çok beğendik. Sahil boyunca restoranlar ve barlar  pahalı olsa da  kasabanın içinde daha ekonomik yerler mevcut.

Meis adası

Kaş’ın sadece 1,5 mil uzaklığındaki Meis Adası favori tatil destinasyonlarımızdan biri. Kaş’a kadar gelmişken bu masal adasında en azından 1 gün konaklamanızı tavsiye ederim. Meis’le ilgili daha detaylı bilgi için bu yazımı okuyun.

Kekova Tekne Turu

Kekova tekne turu, Kaş’da mutlaka yapılması gereken aktivitelerden birincisi.  Kekova bölgesi sit alanı olduğundan çok iyi korunmuş adeta cennet gibi bir yer. Kaş merkezde  bir çok firma tekne turu satsa da, tekneler  Kaş’a yarım saat mesafedeki üç ağız köyünden kalkıyor. Tur fiyatları teknenin büyüklüğüne ve yeniliğine göre 70 ile 85 TL  arasında değişiyor. Biraz pazarlıkla bölgenin en yeni ve büyük teknesi için  kişi başı  80 TL verdik. Fiyata  doyurucu ve lezzetli bir öğle yemeği de  dahil, içecekler ise ekstra idi.

Tekne turu sırasında uğrayacağınız Kaleköy’e bayılacaksınız 🙂

Eğer, 5 veya daha fazla kişiyseniz bir tura katılmaktansa tekne kiralamak en güzel alternatif. 2 sene önceki  gidişimizde Haziran ortası olduğu için  kişi başı 65 liraya tekne kiralayabilmiştik. Yola çıkmadan önce de köyden balık, salatalık malzeme ve içeceklerimizi almıştık. Durali kaptan bizi tur teknelerinin gitmediği koylara götürmüş ve harika  bir balık  ızgara yapmıştı.

Özel turun en güzel tarafı istediğiniz yere gidebilmeniz ve koylarda istediğiniz kadar kalabilmeniz. Hele bir de sezon dışı olursa cennet gibi koylarda sadece siz veya en fazla bir iki tekne daha oluyor. Tabi yüksek sezonda böyle bir şansınız yok.

Batık Şehir

Kekova adası üzerinde bulunan şehrin büyük bir  kısmı  2. yüzyılda yaşanan büyük depremde sulara gömülmüş. Tekne batık şehrin  kıyısı  boyunca devam ederken, altınızda   kıyıdan denizin içine doğru devam eden merdivenleri,  olduğu gibi batmış bir limanı ve çeşitli yapıların kalıntılarını  görüyorusunuz.  Dünyada böyle bir ikinci yer var mıdır bilmiyorum. Burayı gezerken etkilenmemek mümkün değil.

Kaleköy

Bu küçücük köy, hayatım boyunca gittiğim en özel yerlerden birisi. Köyün tarihi milattan önce 4. Yüzyıla kadar gidiyor. Büyük depremden önce küçük bir Likya şehri olan köy,  karadan ulaşımının olmaması ve sit alanı olması nedeniyle çok iyi korunmuş.  Köyün toprak yollarında rengarenk çiçeklerin ve taş evlerin  arasından dolaşmanızı ve köye günümüzdeki adını veren tepedeki kaleyi ziyaret etmenizi mutlaka öneririm.

Kaleköy’den ayrılırken manzaradan etkilenmemek mümkün değil.

Kaleye çıkarken köyün daracık sokaklarında, ağaç altlarında  güleryüzlü, genç kızlar,nineler birlikte  el emeği göz nuru yazmalar, elbileseler ve takılar satıyorlar.  Yaz sıcağında tepeye çıkış çok kolay olmasada, kalenin tepesindeki Kekova manzarası inanılmaz. Özellikle gün batı mı saatlerinde daha da güzel oluyor. Ayrıca köyde bulunan A.N.K.A kafenin terasından  bir yandan Kekova’nın eşsiz manzarasını izleyip bir yandan geleneksel yöntemlerle yaptıkları müthiş lezzete sahip dondurmaları yiyebilirsiniz. Özellikle şeftalili olan efsane 🙂

Koca Karı Koyu

Genelde tur teknelerinin uğramadığı bu geniş koyun çevresi de yemyeşil.  Akvaryum ve Çamlıkla birlikte bölgenin en güzel denizine sahip. Bazı yerleri kayalık olduğu için şnorkel yapması da zevkli.

Akvaryum Koyu

Tartışmasız bir şekilde bölgenin en güzel denizi burada. Burası aslında denizin ortasında bulunan, birbirine paralel iki kaya parçasının arasında kalan bir alan. Turkuaz ile açık yeşil arasında ki su tek kelimeyle inanılmaz.

Tersane Koyu

Akvaryum’un  hemen yakınındaki tersane koyu oldukça küçük. Bizans döneminde gemilerin yapıldığı bir koy olduğu için tersane adıyla anılıyor. Koy çok kalabalık olduğundan burayı pas geçerek devam ettik. Daha önceki gelişimizde girdiğimiz bu koyun açıkcası neden bu kadar popüler olduğunu anlayamadım.

Çamlık koyu

Akvaryum’dan sonra en beğendiğimiz koy oldu. İnce uzun ve dar bir koy olan Çamlık, adını çam ağaçları ile çevrili olmasından alıyor. Tıpkı Akvaryumda’ki gibi berrak ve tertemiz bir denize sahip olsa da su alti kaynak sularından dolayı bazı yerlerde  görüş düşük.

Saklıkent Kanyonu

Saklıkent kanyonu, Kaş’a 1,5 saat mesafede olan bir doğa harikası. O seneki yağış miktarına ve gittiğiniz mevsime göre kanyondaki su seviyesi değişkenlik gösteriyor. Biz gittiğimizde su seviyesi zaman zaman boyumuzu aşıyordu ve debili akıyordu. Buna rağmen kanyon boyunca bir hayli ilerledik. Şimdiki aklımız olsa hiçbirimizin o kadar ilerleyebileceğini  düşünmüyorum. Hala  bir yerimizi kırmadan nasıl geri döndük  şaşarım 🙂

Üstünüz başınız defalarca  ıslanacağı ve giydikleriniz zarar görebileceği için en kötü mayo ve tişörtünüzü giymenizi tavsiye ederim. Ayrıca yanınızda mutlaka deniz ayakkabısı götürün. Parmak arası veya normal terliklerle kanyonda ilerleme şansınız yok.

Yamaç paraşütü

Kaş’a ilk gidişim olan 2008 senesinde yaptığım bir aktivite idi. Kaşın arkasında yükselen Babadağ’dan havalanıp Kaş semalarında yarım saat uçtukdan  sonra mendireğe inmiştik. Sevgili dostum Mehmet’in inişi sorunsuz iken, biz iniş noktasını kaçırmış, arkadan paraşüt selesini tutanlar sayesinde,  yere yuvarlanak inmiştik. Tutamasalardı büyük ihtimalle bir yere çarpıp duracaktık 🙂

Dalgıçlık

Kaş Türkiye’nin en iyi dalış destinasyonlarından biri belki de birincisi ve dalış  brövesi olanlar için bir cennet. Ayrıca, bröveniz olmasa bile hoca eşliğinde dalış yapabilirsiniz. Kaş merkezde  dalış için bir çok alternatif bulabilirsiniz. Ayrıca Cumhuriyet meydanında dalış ile ilgili nerdeyse her tür malzemelerin satıldığı dükkanlar da var. Kaş açıklarında su altı kanyonunda yaptığımız dalış inanılmazdı. Hoca eşliğinde dahi olsa çok zevk almıştık. Eğer dalış korkunuz yoksa mutlaka denemenizin tavsiye ederim.

Kaş – Ne Yenilir Ne İçilir

Ne yazik ki Kaş’ın aldığı son durum nedeniyle  bir şeyler yemek içmek,  gerçekten cesaret istiyor 🙂 En son iki sene önce geldiğimizde,  yeme-içme konusunda çok memnun kalmıştık.  5 kişi gittiğimiz o tatilde,  kişi başı 65-70 liradan fazla ödememiştik. Bu fiyatın içinde bir  büyük rakı, salata, 5-6 çesit meze ve ortaya söylediğimiz  iki porsiyon  balık vardı. Kısacası masadan hem gözümüz hem de midemiz doymuş bir şekilde kalkıyorduk.

Bu sene ise bambaşka bir Kaş ile karşılaştık. Hem porsiyonlar küçülmüş hem de fiyatlar uçmuştu. Belki ülkemizin 15 Temmuz’da yaşadığı olayların etkisiyle  turist sayısı beklediklerinin altında kaldı;  yada Kaş’ın son yıllarda en popüler tatil yerlerinden biri haline gelmesinden dolayı fiyatları arttırdılar. Hangi nedenle olursa olsun fiyatlar ciddi anlamda pahalı ve ödediğiniz paranın karşılığını alamadığınızı hissediyorsunuz.

Bir  gece  Meis’de kalınca bu farkı daha da iyi anladık. Büyük porsiyonlar, uygun fiyatlar ki Meis bir kıstas değil, çünkü birçok malzemeyi Türkiye’den temin ediyorlar. Bu yüzden de  diğer Yunan adalarına göre bir tık daha pahalı. Buna rağmen Meis’de yediğimiz  ahtapot salatasından Türkiye’de 3-4 porsiyon çıkarırlar 🙂

Üzüm kızı

Harika bir manzaraya sahip; terasından, özellikle gün batımında,  Meis’e karşı yemek yemek inanılmaz keyifli. 1  bir duble rakı, 1 kadeh şarap, sütte dil balığı, karides, kuru patlıcan dolması, çiğ köfte, peynir ve  kavun için 140 lira hesap ödedik. Sütte dil balığı ve karides söğüş lezzetli ama  porsiyonları  çok küçüktü. 4 sıkım etsiz çiğ köfteye 35 lira yazmaları sözün bittiği yerdi.

Üzüm kızı'nın terasının manzarası muhteşem.

 

Tzatziki

Kaş’ın bir başka popüler restoranı. En az iki gün önceden yer ayırtmanız  lazım. Açıkcası biz niye bu kadar popüler olduğunu anlayamadık. Işıklandırması dışarıdan çok güzel ve dikkat çekici görünse de, yediğiniz yemeği dahi zor görüyorsunuz.

Salata, balık kokoreç, midye dolma içi, soya soslu uskumru ve levrek marin yiyip, iki kadeh şarap içtik. Toplamda 140 lira hesap ödedik. Yediğimiz tüm mezelerin porsiyonu oldukça küçüktü. Spesiyallerinden  balık kokoreçin sunumu cok guzel olsada tadını pek  beğenmedik. Ayrica  35 liralık fiyatı ile cep yakıyordu. Soya soslu uskumru ve levrek marin  ise lezzetliydi.

Bahçe

Anlayamadığımız bir şekilde en az hesap ödediğimiz  restoran oldu 🙂  Tzatziki’nin  hemen yanındaki güzel bir bahçe’ye sahip restoran ferah ve aydınlık ortamı ile dikkat çekiyor. Restorana girerken hemen solunuzdaki meze dolabından istediğiniz mezeleri seçtikten sonra  yerinize oturuyorsunuz. Fakat yoğun  saatlerde eleman azlığından  dolayı servis aksıyor.

Samuna

Fiyat-performans ve lezzet oranıyla en memnun ayrıldığımız restoranlar dan biri oldu. Ortalama üstü lezzete sahip, büyük porsiyonlu  ev yapımı makarnaları ve  değişik mezeleri ile gönlümüzü feth etti. İki ev yapımı makarna, iki meze ve iki kadeh şarab için  100 lira hesap ödedik.  vişne şarabını çok beğendik. Tavsiye ederim.

Samuna’nın manzarası olmasa da, yemekler lezzetli.

Mama’s Kitchen

Beğendiğimiz bir başka yer oldu. Çok aç olmadığımızdan  sadece  anne işi köfte, patates, 2 çeşit meze için ve alkolsüz içecek sipariş ettik  ve  65 lira hesap verdik.

Muhteşem begonvil ağacının altı Mama’s Kitchen.

Büyük Çakıl

Plajı işleten mekan  ile konuşup, akşamüstü herkes  gittikden sonra  kumsala masa atıp atmayacaklarını sorduk, sağolsunlar kabul ettiler.  Kumsalda sadece biz  vardık. Bir yandan  Kaş’ın harika gün batımı, bir yanda kıyıya vuran dalgaların sesi.  Hayatım boyunca en keyif alarak yediğim yemeklerden biriydi. Özellikle gün batmadan 1 saat önce gitmenizi tavsiye ederim.

Harika bir gün batımı, lezzetli yemekler ve can dostlar. İnsan başka ne ister ki ?

 

Kaş-Plajlar

Aksini belirttmediğim sürece Kaş’da plajlara giriş ücreti yok. Daha doğrusu bir şeyler yiyip içtiğiniz zaman giriş ücreti almıyorlar. Zaten günün büyük bir bölümünü geçirdiğiniz için mutlaka bir şeyler yiyip içiyorsunuz 😉

Liman Ağzı – Bilal’in yeri

Kaş merkezden kalkan küçük teknelerle yada tarihi Likya yolundan yürüyerek ulaşacağınız liman ağzı, cennet gibi bir yer. Ağustos sıcağında  Likya yolunu kullanmak istemediğimiz için  tekneleri tercih ettik 🙂

Merkezden kalkan tekneler sırasıyla 4 plaja da uğruyor. Hangisinde kalmak isterseniz o plajın iskelesinde  iniyorsunuz. Gidiş dönüş ücreti kişi başı  20 lira. En popüler Plajlar  Bilal ve Nuri’nin yeri.

Liman ağzının en kötü yanı  akıntı durumuna göre suyun büyük değişiklik göstermesi. Pırıl pırıl harika bir denizde de  yüzebilirsiniz, durgun ve hafif bulanık  bir suda da  yüzebilirsiniz. Geçen gidişimizde Nuri’nin yerinde su durgun ve kıyıya yakın yerlerde bulanık olduğundan bu sene Bilal’in yerine gittik. Bu gidişimizde  her iki yerde de deniz muhteşemdi. Tıpkı hidayet koyunda olduğu gibi caretta caretatlarla birlikte yüzdük.

Bilal’in yerinde zeytinyağlı sarma, patates kızartması, avcı böreği, salata, iki  soğuk kahve, bir bira, bir  narlı kokteyl için 140 lira hesap ödedik.  Açıkcası yediğimiz yemeklerden hiç  memnun kalmadık. Patates kullanılan yağdan ötürü yenemeyecek kadar acı, sarma kuru, salatada kötüydü. Bir tek avcı böreği için eh işte diyebilirim. Ama deniz ve ortamın huzuru inanılmaz.

Hidayet Koyu- Bianca Beach

Kesinlikle Kaş’da girdiğimiz  en güzel denizdi. Gitmeden önce sosyal medyada ve internette plajı işleten işletme ile ilgili pek çok olumsuz yorum okuduk. Ama koyu merak ettiğimizden gitmeye karar verdik. İyi ki de gitmişiz.

Plaj üzerinde bulunan tesis  yeni ve şıktı ama Kaş’ın Ama alan darlığı ve talep fazlalığından dolayı yer bulmak için erken saatlerde gitmeniz lazım. Aksi halde şezlongların arkasında kalan çimlik alana havlunuzu serebilirsiniz. Eğer yer bulabilirseniz 🙂  Yoğunlukdan dolayı servis zaman zaman aksasa da, çalışanlar iyi niyetliydi. Deniz tek kelimeyle harika idi. Limanağzı ile birlikte  Kaş da girdiğimiz  en güzel denizdi. Ayrıca deniz kaplumbağaları ile  yüzmek de ilginç bir deneyim oldu.

Küçük Çakıl

Kaş merkezde yer alan dünyanın en küçük plajı olabileceğini düşündüğüm Küçük Çakıl aslında bir halk plajı. Ama plaj o kadar  küçük ki  en fazla 8-10 kişi plajda uzanabilir 🙂 Küçük Çakılın asıl olayı plajın iki yanından denize uzanan kayalıklar üstüne kurulan plaj tesisleri. Taraça şeklinde olan  bu tesisler  oldukça büyük ama denize ancak platformlardan girebiliyorsunuz. Derya ve Çınarlar küçük çakılda bulunan iki beach. Biz bu sene Derya Beach’i tercih ettik. Şezlonglar arasındaki mesafe az fakat kalın minderleri ile oldukça  rahattılar. Derya Beach taş fırında yaptıkları pizzaları ile meşhur.Kalabalığa rağmen servis hızlıydı ve  yemeklerin lezzeti  ortalamanın üstündeydi.

Büyük Çakıl

Küçük Çakıl’a göre daha büyük olsa da küçük bir plaj. Genelde dalgalı ve dalgadan dolayı su  bulanıyor. Dalgasız günleri  ne kadar keyifliyse dalgalı günleri de bir o kadar keyifsiz. Bu gidişimizde su dalgalı ve bir hayli bulanıktı. Onun için rotamızı tekrardan Derya Beach’e çevirdik.

 

Kuzeybatı Beachleri

Limanın  öbür yanında tıpkı Küçük Çakıl mevkiinde olduğu gibi yanyana beachler var. Sabah çok erken saatler haricinde dalgalı olduğu için buraları tercih etmedik.

 

Kaş limanın öbür tarafında birçok beach yan yana sıralanıyor.

 

Kaputaş Plajı

Türkiye’nin yurt dışı tanıtımlarında Ölüdeniz’le birlikte  en çok görseli kullanılan plajı. Yukarıdan bakarken 3 renk geçişini görebildiğiniz muhteşem deniz sizi bekliyor. tek kötü yanı her daim ama az ma çko dalgalı olması. 2 sene önceye küçük bir büfe haricinde organize olmayan bir plajdı ancak kendi şemsiyelerinizi getirip oturabiliyordunuz.  Bu sene  belediye şemsiye şezlonglar koymuş; bir tane de büfe yapmış. Açıkçası bana göre doğal hali çok daha güzeldi.

Patara Plajı

Adını hemen arkasındaki Patara antik kentinden alan plaj, 18 km’lik uzunluğu ve yer yer 250-300 metreye varan genişliği ile Akdeniz’in en güzel plajlarından biri. Ayrıca Caretta Caretta cinsi kaplumbağaların yumurtlama alanı olmasından dolayı koruma altında. Plajı tek kelimeyle  görkemli. Ne yazık ki  aynı şeyi denizi için söyleyemeyeceğim. Bu plaja farklı zamanlarda 3 kere gittim ve deniz her  seferinde  dalgalı ve bulanıktı. Ayrıca öğle saatlerinde anormal sıcak olduğu için akşam üstüne doğru gitmenizi tavsiye ederim.

Kaş’a Ne Zaman Gidilir

Kaş’a gitmek için en güzel zaman Haziran ve Eylül ayları. Hem yoğun kalabalıklardan uzaksınız hem de hava sıcaklıkları katlanılabilir düzeylerde. Ayrıca fiyatlarda yüksek sezona göre biraz daha uygun.

Kaş’a Nasıl gidilir

Kaş’ın doğasının bu kadar iyi korunmasının ana nedeni  ulaşımın zor olması 🙂 Kaş’a arabayla yada hava yolu + transfer şeklinde ulaşabilirsiniz. İlk gidişimizde İstanbul’dan arabayla gitmiş ve yorgunluktan bitmiştik. Daha sonraki iki seferde arabayla ulaşım oldukça yorucu olduğu için  hava yolu + araba kiralama, hava yolu +  transfer opsiyonlarını  tercih ettik.

Hepsini denemiş birisi olarak, eğer Kaş çevresini gezmeyeceksiniz,  Dalaman Havalimanı + transfer en rahat ulaşım şekli.

KAŞ SEYAHAT REHBERİ” üzerine 2 yorum

  1. Super!! Senin bir drone camera alma zamanin gelmis artik. Ozellikle Kaputas plajina yamactan bir inis muthis olur.

    1. Ara ara bir drone almak için inanılmaz bir istek duyduğumu inkar etmeyeceğim 🙂 ama her seferinde, hali hazırdaki ekipmanımın üstüne, birde drone taşımak istemediğim için vazgeçiyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir